Kategori: Doğa Bilimleri

  • Şimşek Nasıl Oluşur?

    Şimşek, atmosferdeki elektrik yüklerinin farklılaşması sonucu oluşur. Atmosferde, yeryüzüne yakın bölgelerde pozitif yüklü yeryüzü ve negatif yüklü bulutlar arasında bir potansiyel farkı oluşur. Bu fark, elektrik yüklerinin hareket etmesine neden olur ve sonuçta şimşek oluşur. Şimşek, birkaç farklı şekilde oluşabilir. En yaygın olanı, yıldırım çarpması sonucu oluşan şimşektir. Yıldırım, atmosferdeki elektrik yüklerinin ani bir şekilde…

  • Seller Neden Olur?

    “Sel” bir bölgede aşırı yağış veya su kaynaklarının aşırı akışı nedeniyle oluşan ani ve şiddetli su taşkınıdır. Sel oluşumunu etkileyen faktörler arasında şiddetli yağışlar, ani kar erimeleri, su birikintilerinin patlaması, barajların taşması, dere yataklarının daralması ve tıkanması gibi doğal faktörler ve insan faaliyetleri yer alabilir. İklim değişikliği gibi faktörler de sel oluşumunu artırabilir. Sel, insanların…

  • Yağmurlar Nasıl Oluşur?

    Yağmurlar, atmosferdeki su buharının yoğunlaşması ve su damlacıklarının oluşması sonucu oluşur. Bu süreç genellikle üç aşamada gerçekleşir: Buharlaşma: Sıcak bir yüzeydeki su, havaya doğru buharlaşır. Bu buhar, havada yükseldikçe soğur ve yoğunlaşabilir. Yoğunlaşma: Yoğunlaşan su buharı, küçük su damlacıklarına dönüşür ve havada asılı kalır. Yağış: Su damlacıkları yeterince büyüdüğünde, yerçekimi etkisiyle düşer ve yağmur olarak…

  • Deprem Nerelerde Olur?

    Depremler dünya genelinde olabilir, ancak bazı bölgeler diğerlerine göre daha fazla deprem riski taşır. Depremler genellikle dünya üzerindeki aktif fay hatları boyunca meydana gelir. Bu fay hatları, levhaların birbirine yaklaşıp uzaklaşması nedeniyle oluşan enerjinin birikmesi ve nihayetinde serbest bırakılması sonucu depremlere neden olur. Dolayısıyla, deprem riskinin en yüksek olduğu bölgeler, levha sınırlarının bulunduğu alanlardır. Bu…

  • Rüzgar Hangi Bölgelerde Çok Görülür

    Rüzgar genellikle açık ve düz arazilerde, deniz kıyılarında ve yüksek rakımlı bölgelerde daha sık görülür. Bu bölgelerdeki coğrafi faktörler, rüzgarın hızını ve yönünü etkileyebilir. Örneğin, dağlık bölgelerde, rüzgar, dağların yamaçlarındaki yükselti farklarından dolayı daha hızlı ve değişken olabilir. Deniz kıyılarındaysa, deniz ve karadan gelen hava kütleleri arasındaki sıcaklık farklarından dolayı rüzgar oluşabilir. Ancak, rüzgar dünya…